Science Symposium
Kvinders sundhed:
Anvendelse af organoider i fremtidig ovariecancerforskning
Den 3. oktober 2023 afholdt OvaCure vores Science Symposium, og det blev ligesom i 2021, afholdt hos Novo Nordisk Fonden i Hellerup.
Med kvindesundhed og organoider på dagsordenen, var der lagt op til en spændende eftermiddag, der gav et skarpt indblik i, hvorfor det er så vigtigt at få prioriteret æggestokkræft, samt hvordan organoidkulturer i fremtiden kan blive et afgørende redskab i forskningen inden for feltet.
Mange kvindesygdomme undermineres med vendinger som “det er jo en normal del af kvindelivet”, ligesom mange kvindesygdomme er tabubelagte og ikke ses som støtteværdige forskningsfelter. Samtidig baseres studier om sygdomme, der kan ramme både mænd og kvinder, oftest på mænd, og det har store konsekvenser for verdens kvinder. Heldigvis er der ved at ske et opgør med skævvridningen og flere sætter nu fokus på den store ulighed. Og det er helt afgørende med fokus og investeringer, hvis kvindesundhed skal prioriteres i samme grad som sundhed blandt mænd.
Et godt eksempel er det store fokus på brystkræft, der har medført tilsvarende store investeringer, hvilket i sidste ende har gjort en kæmpe forskel for overlevelsesraten. Det er den samme vej, æggestokkræft også skal igennem.
Organoidkulturer kan være en stor hjælp i den henseende. Organoider er en revolutionerende teknologi, der gør det muligt at udvide primært tumorvæv til DNA-stabile kulturer, der er identiske med det oprindelige tumorvæv, men nu op til 1000 gange større i volumen. Det betyder, at flere forskere kan få adgang til væv og dermed kan mere forskning sættes i gang. Der findes dog ganske få organoidkulturer baseret på æggestokkræfttumorer i verden, men det er OvaCure i samarbejde med Professor Krister Wennerberg i gang med at ændre.
Endeligt er internationale samarbejder uundværlige i kampen mod æggestokkræft. Gennem kliniske studier bliver vi klogere på sygdommen, og jo flere lande, der kan samarbejde og dele resultater og væv, des tættere kommer vi på at knække koden til den alvorlige sygdom.